jad-back

Alergeny oznaczone są za pomocą cyfr. Szczegółowa informacja znajduje się u intendenta, dyrektora żłobka.

  Pierwsze śniadanie Drugie śniadanie Obiad ALERGENY
PONIEDZIAŁEK

– Chleb razowy z masłem,  jajkiem, papryką czerwoną i pietruszką,

– Herbata owocowa

– Płatki jęczmienne  na mleku

1, 4, 3

– Bułka z masłem, plastrem szynki drobiowej, sosem śmietanowo-jogurtowym i pietruszką,

– Kawa z mlekiem

3, 1

– Krem z kalafiora  z jajkiem i pietruszką,

– Zapiekanka z mięsa wieprzowego, kapusty białej i ryżu w sosie pomidorowym, z pietruszką,

– Woda z  cytryną, – jabłko, – ciastka maślane       

3, 1, 5, 4

Lista alergenów w żywieniu dzieci w żłobku
WTOREK

– Chleb z masłem, twarożku, rzodkiewki czerwonej, śmietany i szczypioru,

– Herbata „leśna”

– Płatki orkiszowe  na mleku

1, 3

– Bułka z masłem, pastą z jaj, odrobiny chrzanu, masła i koperku, z pomidorem

– Bawarka

1, 3, 4

– Zupa pomidorowa z lanym ciastem i pietruszką,

– Kotlety z ryby w sosie koperkowym, sałata masłowa ze śmietaną i pietruszką, porcja ziemniaków,

– Kompot owocowy – arbuz, – chrupki kukurydziane

1, 2, 3, 4, 5

1. Zboża zawierające gluten
2. Ryby
3. Mleko
4. Jaja
5. Seler
ŚRODA

– Chleb graham z masłem, jajkiem, pomidorem i pietruszką,

– Herbata rumiankowa

– Zacierka  na mleku

1, 3, 4

– Brokuły gotowane z marchewką, oprószone jajkiem i koperkiem, z masłem,

– Bułka z masłem,

– Kawa z mlekiem,

3, 1, 4

– Zupa porowa z jarzynami i pietruszką,

– Potrawka z kurczaka, jarzyn i papryki czerwonej, porcja ziemniaków,

– Woda z cytryną, – banan, – biszkopty

1,  5,  3

CZWARTEK

– Chleb żytni z masłem, pastą  z łososia, masła, jajka, szczypioru i ogórka kiszonego,

– Herbata koperkowa

– Ciasto lane  na mleku

1, 3, 4

– Bułka z masłem,

– Sok warzywny,

1, 3, 5

– Kapuśniak z kminkiem i pietruszką,

– Schab duszony z ziołami prowansalskimi, sałata ze śmietaną i koperkiem, porcja ziemniaków,

– Kompot owocowy, – porcja ciasta domowego z mąką orkiszową

5, 3, 1, 4

PIĄTEK

– Chleb wiejski  z masłem, serem tzw. żółtym, rzodkiewką czerwoną  i szczypiorem,

– Herbata anyżkowa

– Kasza manna na mleku

– Bułka z masłem, jajkiem i koperkiem,

– Jogurt naturalny z bananami,

1, 3, 4

– Zupa  szpinakowa z jajkiem i pietruszką,

– Gulasz z mięsa wieprzowego z papryką, porcja ziemniaków,

– Woda z cytryną, – jabłko,  – herbatniki,