Alergeny oznaczone s¹ za pomoc¹ cyfr. Szczegó³owa informacja znajduje siê u intendenta, dyrektora ¿³obka.
 | Pierwsze œniadanie | Drugie œniadanie | Obiad | ALERGENY |
PONIEDZIAÂŁEK |
– Chleb razowy z masÂłem, jajkiem, paprykÂą czerwonÂą i pietruszkÂą, – Herbata owocowa – PÂłatki jĂŞczmienne na mleku 1, 4, 3 |
– BuÂłka z masÂłem, plastrem szynki drobiowej, sosem Âśmietanowo-jogurtowym i pietruszkÂą, – Kawa z mlekiem 3, 1 |
– Krem z kalafiora z jajkiem i pietruszkÂą, – Zapiekanka z miĂŞsa wieprzowego, kapusty biaÂłej i ryÂżu w sosie pomidorowym, z pietruszkÂą, – Woda z cytrynÂą, – jabÂłko, – ciastka maÂślane      3, 1, 5, 4 |
Lista alergenów w ¿ywieniu dzieci w ¿³obku
|
WTOREK |
– Chleb z masÂłem, twaroÂżku, rzodkiewki czerwonej, Âśmietany i szczypioru, – Herbata ?leÂśna? – PÂłatki orkiszowe na mleku 1, 3 |
– BuÂłka z masÂłem, pastÂą z jaj, odrobiny chrzanu, masÂła i koperku, z pomidorem – Bawarka 1, 3, 4 |
– Zupa pomidorowa z lanym ciastem i pietruszkÂą, – Kotlety z ryby w sosie koperkowym, saÂłata masÂłowa ze ÂśmietanÂą i pietruszkÂą, porcja ziemniakĂłw, – Kompot owocowy – arbuz, – chrupki kukurydziane 1, 2, 3, 4, 5 |
1. ZboÂża zawierajÂące gluten
2. Ryby
3. Mleko
4. Jaja
5. Seler
|
ÂŚRODA |
– Chleb graham z masÂłem, jajkiem, pomidorem i pietruszkÂą, – Herbata rumiankowa – Zacierka na mleku 1, 3, 4 |
– BrokuÂły gotowane z marchewkÂą, oprĂłszone jajkiem i koperkiem, z masÂłem, – BuÂłka z masÂłem, – Kawa z mlekiem, 3, 1, 4 |
– Zupa porowa z jarzynami i pietruszkÂą, – Potrawka z kurczaka, jarzyn i papryki czerwonej, porcja ziemniakĂłw, – Woda z cytrynÂą, – banan, – biszkopty 1, 5, 3 |
|
CZWARTEK |
– Chleb Âżytni z masÂłem, past¹ z Âłososia, masÂła, jajka, szczypioru i ogĂłrka kiszonego, – Herbata koperkowa – Ciasto lane na mleku 1, 3, 4 |
– BuÂłka z masÂłem, – Sok warzywny, 1, 3, 5 |
– KapuÂśniak z kminkiem i pietruszkÂą, – Schab duszony z zioÂłami prowansalskimi, saÂłata ze ÂśmietanÂą i koperkiem, porcja ziemniakĂłw, – Kompot owocowy, – porcja ciasta domowego z mÂąkÂą orkiszowÂą 5, 3, 1, 4 |
|
PIÂĄTEK |
– Chleb wiejski z masÂłem, serem tzw. ¿ó³tym, rzodkiewkÂą czerwon¹ i szczypiorem, – Herbata anyÂżkowa – Kasza manna na mleku |
– BuÂłka z masÂłem, jajkiem i koperkiem, – Jogurt naturalny z bananami, 1, 3, 4 |
– Zupa szpinakowa z jajkiem i pietruszkÂą, – Gulasz z miĂŞsa wieprzowego z paprykÂą, porcja ziemniakĂłw, – Woda z cytrynÂą, – jabÂłko, – herbatniki, |