Przykładowy jadłospis

Alergeny oznaczone są za pomocą cyfr. Szczegółowa informacja znajduje się u intendenta, dyrektora żłobka.

  Pierwsze śniadanie Drugie śniadanie Obiad ALERGENY
PONIEDZIAŁEK

– Chleb razowy z masłem,  jajkiem, papryką czerwoną i pietruszką,

– Herbata owocowa

– Płatki jęczmienne  na mleku

1, 4, 3

– Bułka z masłem, plastrem szynki drobiowej, sosem śmietanowo-jogurtowym i pietruszką,

– Kawa z mlekiem

3, 1

– Krem z kalafiora  z jajkiem i pietruszką,

– Zapiekanka z mięsa wieprzowego, kapusty białej i ryżu w sosie pomidorowym, z pietruszką,

– Woda z  cytryną, – jabłko, – ciastka maślane       

3, 1, 5, 4

Lista alergenów w żywieniu dzieci w żłobku
WTOREK

– Chleb z masłem, twarożku, rzodkiewki czerwonej, śmietany i szczypioru,

– Herbata „leśna”

– Płatki orkiszowe  na mleku

1, 3

– Bułka z masłem, pastą z jaj, odrobiny chrzanu, masła i koperku, z pomidorem

– Bawarka

1, 3, 4

– Zupa pomidorowa z lanym ciastem i pietruszką,

– Kotlety z ryby w sosie koperkowym, sałata masłowa ze śmietaną i pietruszką, porcja ziemniaków,

– Kompot owocowy – arbuz, – chrupki kukurydziane

1, 2, 3, 4, 5

1. Zboża zawierające gluten
2. Ryby
3. Mleko
4. Jaja
5. Seler
ŚRODA

– Chleb graham z masłem, jajkiem, pomidorem i pietruszką,

– Herbata rumiankowa

– Zacierka  na mleku

1, 3, 4

– Brokuły gotowane z marchewką, oprószone jajkiem i koperkiem, z masłem,

– Bułka z masłem,

– Kawa z mlekiem,

3, 1, 4

– Zupa porowa z jarzynami i pietruszką,

– Potrawka z kurczaka, jarzyn i papryki czerwonej, porcja ziemniaków,

– Woda z cytryną, – banan, – biszkopty

1,  5,  3

CZWARTEK

– Chleb żytni z masłem, pastą  z łososia, masła, jajka, szczypioru i ogórka kiszonego,

– Herbata koperkowa

– Ciasto lane  na mleku

1, 3, 4

– Bułka z masłem,

– Sok warzywny,

1, 3, 5

– Kapuśniak z kminkiem i pietruszką,

– Schab duszony z ziołami prowansalskimi, sałata ze śmietaną i koperkiem, porcja ziemniaków,

– Kompot owocowy, – porcja ciasta domowego z mąką orkiszową

5, 3, 1, 4

PIĄTEK

– Chleb wiejski  z masłem, serem tzw. żółtym, rzodkiewką czerwoną  i szczypiorem,

– Herbata anyżkowa

– Kasza manna na mleku

– Bułka z masłem, jajkiem i koperkiem,

– Jogurt naturalny z bananami,

1, 3, 4

– Zupa  szpinakowa z jajkiem i pietruszką,

– Gulasz z mięsa wieprzowego z papryką, porcja ziemniaków,

– Woda z cytryną, – jabłko,  – herbatniki,

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status